Laddar...

Nätdejting - Så här kommer du igång

Att välja en dejtingsajt

Vilken dejtingsajt ska man välja? Är en given fråga bland personer som ska testa nätdejting. Det finns en uppsjö av dejtingsajter. I denna del kan du läsa om olika typer av dejtingsajter och vad som är bra att titta på man väljer en.

Förbered dig på att det kommer krävas lite arbete

En del personer tror att det räcker med att bli medlem på en dejtingsida och vips - så kommer de att träffa någon. Tyvärr fungerar det inte så. Ska du träffa någon genom nätdejting får du antingen lägga ner lite tid, se väldigt bra ut eller ha mycket tur. Bara för att dejtingsidorna har många singlar, betyder det inte att de kommer falla pladask för dig.

Planera att testa två till tre dejtingsajter

Känn dig inte tvingad att bli betalande medlem på den första bästa dejtingsida du provar. Utgå istället från att du ska testa två till tre olika sidor, innan du bestämmer dig för vilken du ska dejta vidare på.

Funktionalitet och gränssnitt

Även om alla dejtingsajter delar vissa basfunktioner såsom meddelandefunktionen, är det stor skillnad mellan dejtingsajternas funktionalitet. På vissa dejtingsajter går det t.ex. att sätta betyg på bilder, kommunicera med webbkamera, se matchningar, flirta och skicka gåvor.

En annan viktig skillnad mellan de olika dejtingsajterna är deras gränssnitt. Gränssnittet har en stor betydelse. Ett snabbt gränssnitt gör det smidigt att navigera mellan sidans olika delar, vilket betyder att det går att spana in många dejtingprofiler på kort tid och att kommunikationen flyter på bra.

Ett fåtal dejtingsidor anordnar även event och aktiviteter så att medlemmarna kan träffas på riktigt. Det är dock begränsat till de större städerna, men verkar ha blivit mer och mer populärt därför att det ger en touch av vanlig dejting till nätdejting.

Olika dejtingsajter har olika målgrupper

En annan sak som skiljer dejtingsajterna åt är vilka målgrupper de riktar sig mot. Här är fyra typer av sajter:

  • Allmänna dejtingsajter vänder sig till en bred målgrupp.
  • Matchmakingsidor fokuserar på personlighet och riktar sig mot singlar som verkligen vill träffa någon för ett långvarigt förhållande.
  • Sociala dejtingsajter fokuserar mycket på användarnas bilder och folk träffas i allmänhet snabbare.
  • Nischade dejtingsajter vänder sig till en smal målgrupp som delar intressen, hobbies, eller tro etc.

Priset

Även priserna varierar mellan de olika dejtingsajterna, men alla har samma prisstruktur på sina betalmedlemskap; Desto längre tid man blir medlem, desto lägre blir månadskostnaden.

Har personlighetstest och ger partnerförslag

Matchmakingsidor ska hjälpa medlemmarna att komma i kontakt med personlighetsmässigt kompatibla personer. Det hela sker utifrån ett personlighetstest som bygger på personlighetsforskning.

När man registrerar sig på en matchmakingsida får man göra ett personlighetstest som tar 30-45 minuter. Därefter får man förslag på andra medlemmar (partnerförslag) som personlighetsmässigt ska passa en själv. Vill man sedan ta kontakt, är det upp till en själv att skicka ett meddelande.

Varje matchmakingsida har sitt egna personlighetstest och all matchning görs av programkod. Det är alltså ingen manuell process där någon sitter och parar ihop olika dejtingprofiler.

Är omdiskuterat

Om matchmakingsidor verkligen gör det lättare att träffa någon har diskuterats flitigt och det finns gott om röster emot.

Dejtingsjatens målgrupp

Som redan nämnts har olika dejtingsajter olika målgrupper. Därför är det bra att veta på ett ungefär vad man söker och ställa sig frågan: Stämmer sajtens målgrupp överens med det jag söker?

Är man inte riktigt säker på vad man söker och är öppen för att det kan utvecklas i olika riktningar, är någon stor allmän dejtingsajt ett bra val. På denna typ av sajter finns det såpass gott om medlemmar att det går att träffa personer som har olika preferenser.

Antalet medlemmar

En annan sak att titta på är om sajten har många medlemmar. Ingen vill dejta på en sida som har lite medlemmar - det är som att besöka en krog som är tom. Många medlemmar är lika med ett stort utbud , vilket ger större chanser att träffa någon.

Pris på betalmedlemskap

Det är även bra att titta på vad det kortaste och näst kortaste medlemskapet kostar. Ska man testa en dejtingsida för första gången vill man kanske inte binda upp sig för ett helt år, innan man vet om sajten är bra.

Vad söker du?

Vilken dejtingsajt som är bäst beror på vem du är och vad du söker. Om du läst ovanför så vet du att sajterna vänder sig till olika målgrupper.

Många medlemmar på stora dejtingsajter

Men självklart är det bra att dejta på stora sajter som har många aktiva medlemmar, då det innebär ett stort utbud av singlar. Det spelar ingen roll hur bra funktioner en sajt har - om den har få medlemmar blir det svårt att träffa någon.

Att göra en kostnadsfri registrering

När du väl bestämt dig för en dejtingsajt ska du bli medlem. Här kan du läsa om hur betalsajternas kostnadsfria registrering går till och vad det innebär.

Ja - det är gratis

Japp, en kostnadsfri registrering på betalsajterna kostar inte ett öre, men ger dig inte heller möjlighet att träffa någon. Funktionerna som ingår är såpass begränsade att det är uteslutet ha någon vettig kontakt med andra medlemmar.

Är bra av två anledningar

En kostnadsfri registrering är bra eftersom det ger möjlighet att testa sidan. Du kan se hur gränssnittet är utformat och söka bland medlemmarna och läsa deras dejtingprofiler; vilket ger en inblick i vilka typer av personer som dejtar på sidan.

Beror på vilken sida det är

Det varierar från sida till sida, men i det allra enklaste scenariot går det till så här:

  1. Du väljer ett användarnamn
  2. Du matar in din e-postadress, ditt födelsedatum och ditt kön

Du kan bläddra bland dejtingprofiler och lite till

Exakt vad som går att göra med ett gratismedlemskap varierar något från sida till sida. Men räkna med att kunna: göra sökningar i medlemsdatabasen, bläddra bland dejtingprofilerna, läsa dejtingprofilerna, se de andra medlemmarnas fotoalbum.

Är det en matchmakingsida ingår personlighetstestet, men det brukar inte gå att se de andra medlemmarnas bilder och fotoalbum.

Att skaffa ett betalmedlemskap

En kostnadsfri registrering på en betalsajt kommer med största sannolikhet inte leda till att du träffar någon. För detta krävs det ett betalmedlemskap; som även kallas för prenumeration/abonnemang. Här finns information om vad ett betalmedlemskap innebär. Missa inte den sista punkten – där finns värdefull information.

Om du ska kunna träffa någon på en betalsajt

Om du dejtar på en betalsajt och vill kunna ha obegränsad kontakt, så är ett abonnemang ett måste. Som betalande medlem kan du kommunicera fritt med de andra medlemmarna och använda dejtingsajtens övriga funktioner.

Beror på vilken sida det är

Det beror på vilken sida det är, men räkna med att kunna använda alla funktioner som sidan erbjuder.

Beror på vilken sajt det är

Beror på vilken sajt det är, men faktura, kortbetalning och PayPal erbjuds ofta.

Automatisk förnyelse av prenumeration

I regel behövs ett abonnemang aktivt sägas upp för att det ska avslutas, annars förlängs det (på vissa sidor med en månad åt gången, på andra med lika många månader som man ursprungligen tecknade).

Uppsägningen görs i normala fall inne på den egna profilsidan och måste ofta göras någon dag till en vecka innan abonnemanget löper ut; det beror på vilken sida det gäller. Läs dejtingsajtens villkor.